Khamis, 30 Jun 2016

.:: Dia Sehitam Cookies... hihihi ::.

MRK buat kuih,,,? percaya la.. aku yang tido kat ketiak dia ni pun macam tak caya.... muka ganas tapi suka nak buat kuih raya... hahaha... dari sebelum puasa lagi dia da sibuk cari resepi, sibuk nak beli oven,, iiisshh sibuk laaaa... stress aku... ggggrrr


gembira la ko bila barang semua hakak da ready kan... order jek.... yang paling tak best tu sibuk kita nak masak buka sibuk la dia nak buat cookies dia... pengkacau tau dia ni,, sib baik awak tu syomel,,, syomel kat peyot,, kekekeke

ni cookies pertama nya... hitam macam dia,, hakhakhak

resepi ni ada koko dan coklat cadbury aku dia rembat dalam peti ais...


nama je MRK yang buat,,, tapi bukan A - Z ok,,, MRK cuma B - W je... A aku (cari barang) X Y Z pun aku - bako kuih nya - kemas - basoh peralatan - susun dalam bekas,,,, pak kal la laki, pak kal la sayang,, eeeee pak kallllllllllllll jek... ggrrrr

 ni cookies ke-2 ... 

resepi ni dia letak susu cair
nampak buruk kan,,, tapi rasa sedap

walaupun ade resepi MRK ni suka² dia jek dok tambah bahan² yang dia rasa ok.. puas da aku halang jangan tapi dia cakap jangan takut nak cuba... ade tu dia nak letak pewarna oren... mengamuk la aku,, yang bukan² nooooo...

 ni yang ke-3

resepi ni dia letak nestum + oat

setakat ni da 3 jenis cookies MRK buat... dapat la 3 balang tu pun da susut sebab ari² MRK dok makan - cakap sedap, sedap, sedap... excited dia... hihihi... justeru itu dengan bangganya aku meletakkan nama cookies² ni ' Dia Sehitam Cookies ' sempena MRK yang buat.. hikhikhik... dan sape nak rasa bole la datang raya uma kami ye,,,

sori ye Yang,, nanti raya saya mintak mahap k... muaaahh

da da ~ ~

Rabu, 29 Jun 2016

.:: Salam Ramadhan 1437H | Minggu 4 ::.

Fasa terakhir berpuasa,,, alhamdulillah.. tapi tu la sejak² ni cuaca panas terik kan,,, letih lahai rasa... badan rasa lembik sangat.. dengan nak ngemas uma lagi kan... serabut nya kepala... rasa nak nangis je kuat² tapi nak la raya... hihihi

sementara tu meh aku nak share menu berbuka kami berdua... biasa² je dan simple... masih tidak ke bazar ramadhan...

 nasi ayam

 soto ayam

 ayam tua masak rendang

 kobis goreng 

 nasi lemak + ayam goreng

udang sambal + sayur campur + cekodok pisang

 ikan singgang + sayur kobis goreng

spagetti

aisey,, gambo menu sampai 26 ramadhan jek,, lagi 4 ari tak ingat makan ape,, tak pe tak pe,,, selesai ramadhan 2016 ni,, aku pun buang puasa dalam 7 ari.. tapi biasa aku akan ganti lebih 1 ke 2 ari...dan aku da ganti 6 ari setakat ni... gigih kan,,,

inshaAllah jumpa di Ramadhan tahun depan yek,,, menu menarik macam tak de jek,,, hihihi

Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin...

da da ~ ~


Isnin, 27 Jun 2016

.:: Salam Ramadhan 1437H | Minggu 3 ::.

abis da puasa minggu ke-3,,, tapi macam tak dapat masak yang bukan² lagi.. hihihi.... minggu lepas aku tak berapa masak sangat, 2x buka kat luar...mana yang simple je menu tu menunjukkan aku buka sorang.. MRK keje malam,,

makan marrybrown kat angsana dengan mak abah adik fahmi

sempat pulak nyanyi dengan band kawan dia.. 2 lagu pulak tu,, eerrmmm

jiran belanja kat SDS City Square,, MRK keje tak balik

kuey tiaw hong kong

lukisan makanan

siakap 3 rasa,, masak ekor je,,, 

 sup ayam tua

 ayam sambal

 sawi putih masak lemak
 ciken chop dan ciken grilled + kentang lenyek + sayur steam + sos black pepper cendawan

 chop

 grilled

 sardin lemak cili api

 sayur goreng

 terung goreng kerisik

siakap goreng


da 3 minggu puasa tak nampak lagi kan hakak ke bazar ramadhan... bukan tak support tapi cuba untuk berhemat dalam berbelanja... lagi 1 bila masak tu rasa puas... bole makan sampai untuk sahur... hihi...

ok,, jom kejar 10 malam terakhir.... jom jom jom

da da ~ ~

Isnin, 20 Jun 2016

.:: Salam Ramadhan 1437H | Minggu 2 ::.

hari ni masuk minggu ketiga fasa berpuasa... mood raya da timbul da ni... lagu raya pun da berdendang kat radio,,, cuti hujung minggu lepas pun aku da mula kemas uma sikit²... ade je jumpa barang yang nak kena dibuang... iiisshhh

ok,, untuk puasa permulaan minggu ke-2 yang lepas MRK ajak buka luar... aku da ready da nak masak tapi dihalang keras,, hahaha... makan kat nasi arab Desa Rahmat... kami amik buffet RM38/orang,, banyak jugak pilihan makanannya... yang buffet kena makan kat tingkat atas kedai ni,, yang belah bawah order biasa... so far sedap jugak la...

hari² lain kembali makan di rumah je...


mana MRK... 

 

asam pedas ayam

kangkung goreng

kuih sagu tapi warna hijau

ayam tua masak kicap

sayur kacang+tahu kering+suun

mee goreng

 sup tahu kering+suun+cendawan


 roti jala

 paru sambal

 mee hoon goreng

kuih koci + cream puff - beli


bubur ayam

 popia sambal

 sup embah + martabak dan lain²

penutup puasa minggu ke-2 di uma mak... jadual berbuka di uma mertua dan mak da tercapai... cukup la kan dapat sekali berbuka dengan family memasing...

kita tunggu menu berbuka untuk minggu ke-3 pulak nanti ye... semestinya yang simple² sahaja... hihi

da da ~ ~

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...