Rabu, 28 Oktober 2015

.:: Ayam Goreng | Noxxa ::.

mari mari mari,,, resepi ayam goreng mudah tapi sedap dap dap.. hihi... senang je, ade noxxa lagi senang...nama je ayam goreng tapi tak guna minyak banyak bagai menatang minyak yang penuh tu,, huhu... tapi ayam nya moist dan sedap... tak caya ? ye suda.. 

Bahan :
Ayam (potong ikut suka)
Bawang Putih
Halia
Kunyit
Ketumbar
Jintan Manis
Serai
Garam
semua blender kering/tumbuk


letak minyak sikit untuk tumis serai dan ayam yang da dilumur dengan bahan² yang da di blender tadi.. stir fry lebih kurang 2 min

 tutup periuk, hp 7, tombol ke pressure, cukup time, bunyi bip bip, release wap, bukak penutup

nah,, ini hasil nya... nampak macam basah tapi kering... bila makan moist,, lembut di dalam...

ok,, selamat mencuba...

da da ~ ~


Rabu, 21 Oktober 2015

.:: Sarapan di Transfer Road, Penang | Part 3 ::.

sambungan Part 2

hari kedua di Penang,,, seawal 7 pagi kami siap sebab arini banyak tempat nak pegi dan hari ni jugak nak balik JB... giler lincah,, hahaha

macam biasa kami naik teksi dari Komtar RM10,,, sebenarnya bole je naik bas untuk ke sini... sebab nampak ade bas berenti area jalan ni... naik bas free pusing 1 Penang pun bole... shuttle CAT nama nya...

mata uolss tengok ape tu,,, hihihi

memang terletak betul² tepi jalan

mengikut blog² yang aku baca, kedai ni popular sebab roti canai makan dengan ayam seketul... pastu ade roti bakar goyang.... ok, kami order dua² terus... kena makan banyak sebab nak jalan banyak,, hihihi

nindiaaaaaaaaa...


ok jom makan,, makan makan...

roti goyang RM3.50

roti canai ayam RM7.50

meh nak komen sarapan ni,,, rasa biasa jek,, roti canai kalau tengok pun nipis dan rasa macam kurang dicanai,, liat tak lembut... rasa ayam pun biasa jek, nak kata sambal bukan nak kata kari pun bukan,,, mungkin ayam dan kuah tak dimasak sekali sebab ayam tu tak de rasa sangat,,, lite lite jek... kari @ sambal ayam korang lagi sedap kot.... uupppsss...


mampus la aku kena carut dengan tuan kedai sebab komplen makanan dia,,, eh eh eh,, aku makan aku bayar ok, kalau sedap aku cakap sedap,, tak sedap ye aku kena bagitau... ye tak...so, suka hati aku la nak tulis haperrrr,,, hahahahaha


bersambung...


Part 1 - Short Trip Ke Penang
Part 2 - Makan @ Padang Kota Lama
Part 4 - Made In Penang 3D Museum
Part 5 - Penang Hill
Part 6 - Rumah P. Ramlee

da da ~ ~

Selasa, 20 Oktober 2015

.:: Homemade | Yee Mee Sizzling ::.

aku adalah peminat mee hot plate,, ingat lagi dulu² masa tengah popular mee ni, sanggup ke Giant Plentong semata-mata nak makan... tukang masak nya masa tu lelaki badan sado mata sepet²... ingat lagi... area tahun 1999,, gitu la...

la ni da belambak da mee ni,,, mana² bole dapat... yang suka tu part cendawan nya tu... sekali di gigit meletop tus tus dalam mulut,, addeeehhh,, tak bole jadi, kena cari resepi buat sendiri sebab 1 plate tu makan tak cukup... kalau buat sendiri bole tambah menambah,,, ye tak...


Bahan²:

2 gulung Yee Mee ( 2 org makan)
1 biji bawang besar - mayang
3 biji bawang putih - mayang
5 tangkai cili kering - gunting - basuh
1 inci halia - mayang
1 ketul kiub ayam
isi ayam - potong kecil
3 sudu besar tepung jagung - bancuh
6 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat
cendawan shitake - ikut suka, lagi banyak lagi sedap
Air - ikut suka
Sawi 1 ikat - celur siap²
Garam, gula


1. tumis kan bawang-bawangan, halia dan cili kering sampai naik bau
2. masukkan isi ayam, masak sampai agak² masak
3. masukkan air - ikut agak², banyak pun tak pe...
4. masukkan cendawan, sos tiram, sos pekat, perasakan dengan garam, gula, biarkan mendidih
5. masukkan bancuhan tepung jagung, gaul rata sampai pekat - tutup api - siap

**sebelum tu rendam yee mee dengan air dan toskan,,, air biasa je jangan air panas... nak pakai kuey tiaw pun bole...

taraaaa,,, yee mee no hot plate siap,,, makan dengan lada jeruk bertambah kik...

berkerut sekali nak makan,, mee tu bukan cacing Yang,,

MRK makan dia cakap sedap,, macam kat kedai,,, sambil makan sambil beri ucapan, lain hari buat lagi... eeerrrkkk

ok,, selamat mencuba

da da ~ ~

Khamis, 15 Oktober 2015

.:: Rosak Ganti Baru, Kalau Perlu... ::.

sejak² ni barangan kat uma semua macam da merajuk... dalam 1 masa semua nak rosak,,, iiiisshhh... tak panjang da jangka hayat barang² sekarang ni... nak yang murah kan tapi kualiti kiok...

Iron - sebelum tu tak mo carut ea iron i... beli dulu² time duit tak berapa nan hadooo... hadiah kawin pun tak dapat iron,,, dapat periuk nasik je banyak, tu yang MRK boncit tu,, makan jek,,, 


pepagi buta semalam dok meletup kebabooommm... eh tak la gitu,, tapi berapi gak...  aku dok tekan² wayar nya yang da luka tu... hamik ko,, meletop =  buang la.. terus sedey,,, ngadu kat MRK, MRK kata nanti beli baru... terus suka balik,,, hihi

Sofa - biasa² jek... beli dulu sebab MRK suka kaler nya... merah... nak let go sebab span nya da kepot tapi masih bole lagi pakai, so, semalam kami bagi kat 1 kawan baru... baru je kenal... dia datang uma bawak Hilux terus MRK offer ke dia sofa L ni,, haaa,, sekarang uma da lapang, dok la kat lantai baring² golek² kat bawah je,, senang aku nak sapu senang aku nak mop,,,


Blender - motor nya rosak, tak beli baru pun sebab boleh dibetulkan,, weekend aritu amik kat home fair Persada,, RM115 kena bayo... adeeehh dekat 2 bulan gak aku takde blender... kena la pakai lesung tapi leceh nak menumbuk, terpaksa la aku tumpang blend cili kering kat uma jiran buat stok bebanyak,,, setakat bawang putih bawang merah bole la ketuk tik tik kejap...


itu la 3 barang yang tunjuk perasaan buat masa ni dan telah dipujuk.. huhu... harap yang lain tak buat hal yek... buat hal pun ok jugak,, bole dapat yang baru.. huhuhu

da da ~ ~

Selasa, 13 Oktober 2015

.:: Makan @ Padang Kota Lama | Part 2 ::.

sambungan Part 1...

destinasi pertama,,, Padang Kota Lama,,, dari Komtar kami naik teksi RM12, fokus utama adalah nak makan, nak rasa, nak komen... jom order makan minum jom




sampai je kami terus cari tempat duduk, ramai jugak orang yang makan kat sini, rasa nya ramai orang luar,, bukan orang penang,, mesti diorang macam kami, pelancong,, huhu. konsep makan kami, order 1 @ 2 dulu, kalau sedap tambah lagi...

muka ceria dapat laksa penang yang sedap,,,

 Laksa - RM4/semangkuk

laksa sedap, cukup rasa semua, da abis kami beli pasembor pulak, tapi awal² da pesan dengan Kak Fu jangan amik banyak² sangat sebab orang teksi da cakap makan kat sini potong leher... mahal... 

pasembor tersembor RM29

nah,, isi pasembor ni biasa la tauhu, tepung,sengkuang, special cuma ade udang dan sotong kembang jek.. nampak macam sedap kan tapi biasa² je kat tekak kami... tauhu tepong nya liat, maksud liat mungkin da digoreng beberapa kali & sejuk, pastu nipis, pastu kering da tak moist macam baru lepas goreng,, korang bole bayangkan kannnn... rojak asma/rojak mamak kt JB lagi sedap lagi berasa kuahnya dari yang ni... huhuhu

kuey tiaw udanng RM8

mee goreng mamak Udang RM6

mee pulak,,, rasa, kuantiti dan harga sangat tak padan,,, sikit je tu kat pinggan tu,,, sorang dapat 2 3 suap... rasa haiyo,,, kuey tiaw tu biasa je rasanya,,, mee mamak lagi, rasa macam mee goreng kat kantin sekolah yang dalam plastik tu,,, gitu la... bajet order mee goreng mamak dapat yang kering, banyak telur tapi tak... kami hampa...

ABC RM4/semangkuk

bila da hampa kami sejuk tekak dengan ABC,,, nasib baik la ABC ni sedap,, cukup manis banyak bahan... 

tapi 1 lagi hal,,, dok makan kat sini tak leh suka² panggil waiter nak tambah order, diorang da ade kawasan diorang... yee,, kami dok order air sampi 3x, last² bangun sendiri beli kat kaunter,, tu pun kaunter takut nak amik order kami sebab kami tak duduk kat kawasan diorang... eeeee,,, ape ni,,, susah !!!


sebelum naik hangin sebab tak dapat air baik kami balik,, oh ye kat pintu masuk tu ade kedai jual jeruk,, Kak Fu beli tapi hampa,, sebab tak sedap... rasanya menyengat sampai ke tekak,,, tak caya try beli nanti kalau gi sini ea,, hahahaha

dari tadi asik hampa je la,,, kekekeke


ok da jom balik hotel,, amik teksi kat depan Dewan Undangan Negeri ni RM12 sampai bilik,, eh sampai hotel...

bersambung ...

Part 1 - Ke Penang Ke Kita
Part 3 - Sarapan di Transfer Road
Part 4 - Made In Penang 3D Museum
Part 5 - Penang Hill
Part 6 - Rumah P. Ramlee

da da ~ ~

Isnin, 12 Oktober 2015

.:: Rendang Ayam Pencen | Noxxa ::.

untuk pertama kali dalam hidup aku masak ayam tua/pencen... beli ayam ni pun sebab nak try noxxa,, kalau tak, tak mimpi la nak beli... abis resepi aku google, tanye jiran dan akhir nya aku buat resepi rendang sendiri ikut ape yang hadeerrr kat dapo,,, huhuhu....

Bahan:

Cili Kering*
Ayam Pencen 1 ekor
Bawang Besar*
Bawang Putih*
Serai*
Halia*
Lengkuas*
Kunyit*
Rempah Rendang
Kerisik
Santan
Gula Melaka
Daun Kunyit
Garam
(semua sukatan aku ikut suka aku,, huhu)


stir fry cili blender dan bahan² tanda * (blender tau) sampai garing...  masuk kan rempah rendang, masuk kan ayam, santan dan gaul sebati, tutup periuk hp selama 40 minit,,, ingt 40 minit tau...


cukup time, bunyi bip bip, release wap, bukak penutup... stir fry lagi sikit sambil² tu masuk kan kerisik, garam, gula, daun kunyit... gaul sebati... rasa mengikut citarasa korang,, siap !!!

ni la baru aku dapat makan ayam pencen sampai ke tulang,, bersih tulang ayam aku kongkang,,, dia punye lembut, moist pergghh memang tip top,,, nanti nak buat lagi nak makan gitu jek... ecehhhh... da la ayam pencen ni murah,,, jimat mat mat,, hihihi

selamat mencuba...

da da ~ ~

Selasa, 6 Oktober 2015

.:: Short Trip Ke Penang | Part 1 ::.

4 & 5 Sept 2015, kembara D19 datang lagi,, kali ni ke Penang.. atas pesetujuan bersama, kami tak nak pegi time keje,, sayang cuti koooo... hahaha... tiket airasia RM58 je pegi balik.. ke Penang ni nak cari makanan yang dikatakan macam² dan sedap... sedap tak sedap, meh follow citer aku ni yekk...

 erin, cik laila, kak fu & kak no

Tabung Short Trip 2H1M 

collect sorang RM250 (aku selit dari bulan 3 ni, huhuhu) untuk duit hotel, duit makan minum, duit teksi, duit tiket, duit survenior untuk kawan² opis dan yang berkaitan... so total ade RM1,000 - aku yang pegang,, so aku kayoooo,,, hahaha,, utk duit jajan sendiri aku bajet dalam RM150,, so bajet aku saje adalah RM400..

Heliconia Hotel

Flight dari JB jam 3.20 petang sampai dalam jam 4.45 petang... bajet nak naik bas ke hotel area Kotaraya tu tapi macam malas so kami amik prebet sapu RM50,, hotel yang kami pilih adalah Hotel Heliconia sebelah betul dengan Hotel Sentral kat Lorong Kinta nuuuu.. rate RM101.80... utk harga tu bilik nye kecik n sempit,, susah nak solat...
 

 bukan main becok sekali receptionist dia ni...

bukak pintu nampak ni

 
 bilik mandi

katil nya

 

siap check in terus bergerak mencari makanan... ade jugak list tempat yang aku da study sebelum pegi tu pun berdasarkan blog² dan temubual dengan opismate dari Kedah... masa kat airport pun sempat aku sambar pamplet tentang Penang.. tapi tak guna sebab tak tau aku letak kat mana,, hahahaha

bersambung....

Part 2 - Makan @ Padang Kota Lama
Part 3 - Sarapan di Transfer Road
Part 4 - Made In Penang 3D Museum
Part 5 - Penang Hill 
Part 6 - Rumah P. Ramlee

da da ~ ~

Ahad, 4 Oktober 2015

.:: Welcome October 2015 ::.

sekejap je da masuk bulan 10, rasa tak de ape lagi pencapaian yang bole dibanggakan... aahhh,,, setiap bulan setiap tahun aku akan cakap macam tu... ke aku yang tak fokus atau masa tu memang cepat berjalan... eerrrmmm

cepat ke lambat ke, aku sama jek,,, opis uma opis uma gossip, ehhhhh... hujung minggu jenjalan ke pegi jemputan ke tak pun dok uma tengok tv - tido... 

antara keje hujung minggu yang aku buat macam semlam ni kami ke hulu ke hilir di kala jerebu sampai sekolah tutup naik motor,,, memang itu je kenderaan yang ade sekarang, so kena la kami hargai nyer... cayang MR1... hihihi

jom aku share aktiviti semalam yang aku da rumuskan menjadi 1... meh meh mehhhhhh

  1. Test drive superbike - orang kalau giler motor bole lupe diri.. nasib aku cepat bertindak sedar kan MRK balik,,, kekekeke
  2. MRK trim jambang, janggut, bulu hidung sekali - aku suka ikut sebab kedai aneeyy tu ade aircond... cejukkk
  3. Kehausan dan kelaparan, pekena cendol jagung, karipap beso dengan mee hoon kat depan Pasar Perling,,, sedap tu mee hoon nya,,, (belum makan perut da gitu, nape Yang,, errmmm)
  4. Tekak da sejuk, badan pun nak jugak,, ke Tesco Bukit Indah belanja barang dapo pulak,,,  berebut nak tolak troli, tu yang sampai rambut gitu tu,,, errrmm bagi la dia menang,,, kang abis jadi Hulk, semua di bukak nya,,, 
  5. Bersenam pulak goyang² kan perut,,, jangan sedih Yang,, awak patut bangga, tak semua orang ade perut gitu,, huhuhu
  6. Dinner kat Secret Recipe Perling Mall,,, release penat sambil borak laki bini,, postmortem kehidupan bulan lepas... apa yang baik simpan yang buruk buang jauh²..
  7. Tengah dok sedap² makan MRK tinggalkan aku,, dia pegi urut 1 badan kt Thai Massage,,, macam hareeeemmm... 1 jam lak tu,, gambo tak leh share sebab cekci,, pakai boxer jek,, aaauuuwww
ok tu jek... sekian terima kasih.

da da ~ ~

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...