Rabu, 28 Januari 2015

.:: JB - Batam - Jambi | Part 1::.

akhirnya,,,, dapat jugak naik kapal terbang dengan MRK,,, gara² holiday ke Bukittinggi, Indonesia akhir Disember lepas... tapi tu la,,, gambo banyak dalam hp MRK tapi hp cicir,, so semua kenangan hanya terpahat dalam ati kami jek,, tak dapat nak share dengan uolssss...

Airport Jambi

holiday yang dirancang oleh pak mertua,,, 5 orang saje,, adik MRK yang no.3 ikut... dari tiket flight ke feri tido mana pegi mana semua dia yang adjust,, kami sedia je duit tiket hotel shopping,,, duit makan kadang² kami kadang mertua,, hihihi...

** jap eh,,, pak mertua ni asik holiday Indon jek,,, ade ape² ke..?

19 jam sebelum holiday MRK buat hal... passport dia mati bulan 3/2015... weeyyy,, passport Malaysia ni 6 bulan sebelum kiok da kena renew,,, berkejo kami ke UTC konon nak renew tapi tak dapat,, da tutup... iiissshhh... caner

nasib baik abam imigresen tu baik,, soh datang sok pagi jumpa dia terus,,tak yah amik no.. tu pun kol 130 tghri baru bole collect.. nasib sempat,, kalau tak memang babai la ko MRK kena tinggal,, degil sangat !!! banyak pulak bebel pasal MRK,,

Rabu 24 Disember 2014

tiket feri pegi balik RM125 sorang tapi nak balik JB dari batam tambah lagi RP100ribu sorang

jam 3 petang bertolak ke Batam naik feri... sampai Batam terus ke hotel area Nagoya Hotel,, tambang RP100juta.. ntah, ikut je pak mertua... hotel biasa jek RP200juta tak de sarapan...


 


lepas check in hotel kami keluar cari makan, tapi MRK cari tempat urut badan,, amboi,, kemain lagi ko... kalau gitu aku nak ikut,, sebab yang urut tu pompuan,,, lelaki takde,, iiisshhh,, bahaya,, bahaya... 1 jam RP60ribu.. MRK bagi RP100ribu untuk 2 orang... bape RM eak? entah...


lepas urut badan kami ke saloon MRK cuci rambut,, aku facial+cuci rambut+gunting rambut... hahahaha,, tunggu la semua orang sampai aku siap... belanja kat Batam ni lebih kurang Malaysia gak harga nya,,, RP300ribu abis kat saloon..


pastu pegi makan, makan macam masakan Thai tapi tak sedap,, kena RP437ribu,,, menu ikan siakap stim halia, siput gongong, udang goreng butter, sotong goreng tepung, otak²..


  caner nak makan kalau rambut da macam tu,,  
da macam hantu da... 
 

Hari Ke-2 [25 Disember 2014]

bangun pagi pegi cari sarapan pastu jalan kat pasar pagi ke pasar tani ke pasar karat ke ntah,,, takde beli ape pun.. saje buang masa... flight ke Jambi kol 1230 tghri...

suami isteri mak mertua

tiket pegi balik Batam-Jambi RM450 sorang... mahal jugak la,, 


sampai Jambi kol 2 petang,, amik kereta singgah uma sedara pak mertua makan pastu terus gerak ke Bukittinggi...

pak mertua cakap perjalanan ke Bukittinggi jauh, lebih kurang 14 jam,,, haiyyyoooo... sewa kete Avanza,, kami ada 7 orang,,, jalan bukan highway,,, jalan kampung belok-belok dan lubang-lubang,,, pulak tu jalan yang biasa lalu jambatan rosak tak bole lalu... ikut jalan lain... jauh sikit,,, nangissss... kalau naik flight 1 jam da sampai... nangissss lagiiii....

bersambung part 2... nak sambung nangis jap,,, huhuhuhuhu

Part 2
Part 3
Part 4

da da ~ ~


Khamis, 22 Januari 2015

.:: Redeem Treats Points Maybank ::.

maybank card ade bagi points kalau kita guna/bayar guna kredit kad.. aku pun tak perasan rupenya da banyak da points yang aku ade,, ye la,, MRK selalu noo beli ebay,, kan kena bayo guna credit card kan... pastu buat² lupa nak bayo kat aku...

Disember lepas ade 35,000 points nyer,,, terbeliak mata tengok,, terus pegi katalog.. banyak jugak pilihan... tanye² dengan member opis, diorang kata ok je barang redeem tu...cepat pun cepat sampai nya... ape lagi,, study lebih la kat katalog tu,,, sampai tak tau nak redeem ape... hihihi


senang je nak redeem treats points ni,,, log in MBB - klik Account & Banking - klik rewards (belah kiri bawah sekali) - keluar la points yang da terkumpul...
pastu klik sini untuk ke katalog barang...  masukkan points yang korang ade - klik search... haaaa,,, dipilih, dipilih dipilih....

puas dok klik klik klik hujung² aku pilih travel pillow,,, konon nye nak pegi holiday aritu...memang sangat berguna sebab 14 jam dalam kete menuju ke Bukittinggi... nyenyak giler aku tido,, hahahaha

 lembut dan ringan

 tutup mata tido

bantal ni panjang,, leh letak kat pinggang

ringan, aku gantung je kat beg galas,,

subuh pagi tadi aku dok melayan MRK shopping kat ebay,,, makin bertambah la points kredit kad aku,, huhuhu

RM1,001.25 ok,,,, cukup bulan bayo ea,,, jangan nak buat dono je yek MRK mok mok,,,

da da ~ ~

Jumaat, 16 Januari 2015

.:: Pembayaran BR1M 2015 ::.

desas desus kata BR1M masuk awal da terbukti masuk da,, tahniah la pada yang dapat yek... sebab anda layak... 

BR1M 2015 kali ni dibayar secara berperingkat.. iaitu pada 15 Jan, 28 Mei dan 28 Sept,,, itu untuk kategori isi rumah @ warga emas,,, kalau bujang/individu dapat sekaligus terus,, 

tapi sebelum tu cer check dulu samada permohonan uolsss,, dapat ke idok... klik link ni... kalau dapat dia kuar cam kat bawah ni...

refer kat Nota Penerangan tu tau,,

kalau permohonan da lulus,, cepat2 la check akaun bank yang korang masukkan masa kemaskini aritu... ni bukti BR1M da masuk... 


pada yang lambat kemaskini,, awak2 akan dapat lambat sikit la,, 12 Feb nanti.. klik sini

jadual kat bawah ni ringkasan tarikh dan amaun pembayaran BR1M 2015...


semoga info ini berguna untuk awak2 semua...

da da ~ ~


Isnin, 12 Januari 2015

.:: Full Rehearsal Dinner @ Akademi Audit Negara ::.

** terima kasih pada suami di atas keizinan membenarkan aku menari **
** terima kasih juga pada kawan² menari sebab bagi komitmen 100% **
~ ~ sayang kamu dan kamu² ~ ~

selesai da full rehearsal kat Akademi jumaat lepas,,, alhamdulillah latihan selama lebih kurang 2 minggu dapat dilakukan walaupun ade beberapa kesilapan, kurang lenggok nya dan kurang senyum nya,, kami bukan penari ok,,, tapi kami enjoy menari 4 tarian... 4 ok bukan 1... hihihi

3H 2M di akademi,,, macam nak buat show preperation nya... oh ye sebelum tu sempat la kami buat 1 t-shirt untuk group kami yang di beri nama Gemalai Kesuma... cute kan nama nya,,, hahahaha

tq Sani atas design

Khamis - 8 Januari

otw ke Akademi tu singgah pick up Sani kat Tol Air Hitam dan singgah makan kat Restoran Kari Kambing 40 Hari kat Yong Peng,,, 


 nasi arab kambing ayam bole makan 3 - 4 orang RM45 free 1 jug air sunquick
sedapppppp,,,,

siap makan pastu kekenyangan kami teruskan perjalanan ke Akademi,, kol 4 petang lebih kurang kami sampai,, hujan,,, lebat jugak,, check in bilik,, tapi 1 bilik 2 orang,,, ramai yang terlibat untuk rehearsal ni... 5 negeri 88 orang,,, 

lepas makan malam ade taklimat dan 1st training untuk semua negeri,,, rehearsal ni sebenarnya untuk Majlis Makan Malam Yang Dihoskan Oleh YDP Dewan Speaker Dewan Rakyat nanti,, sempena ada Aseansai punyer persidangan... so Tan Sri nak tengok dulu nak komen ape yang tak perlu...international ko,, SKT full mark ni,, dapat 10,, hahahhaa



 tetiba Lya datang,, ape hal? anto perfume i ok,, hahaha
sama nak carut tarian aku kan ko,,, mesti ko jeles tak dapat menari kan,, hahahaha


Johor diberi kepercayaan untuk mengiringi VVIP dari pintu masuk dan menari tarian Selamat Datang,,, bangga weeeeyyy,,, kesenian tu ada di Johor,, eeeehhh,, hahahaha



Jumaat - 9 Januari 

 training jumaat pagi,,,

 aku kat tengah,,  amik ko makcik gemuk da halang orang belakang,,, hahahahaha

 gemalai sungguh,,, hahahaha


petang Jumaat kol 3.30 petang last training sebelum malam,,, lepas ni terus bergegas bersiap,,, nak make up, nak pakai kostium, nak bergambo,, sempat ke idokkkkkk,,, 

 cantik la tu,,,


asik ko je berbedak Nazri


 
pakcik, baru la puteeeehhhh...






last aksesori,, kain samping

di mana diriku? belum siap make up,, huhuhu

sape make up? Sani looorrr,,, amacam ok tak? 
krik krik krik

are you ready???? hahahhaha


jam 7.30 malam kami semua siap terus turun ke Auditorium... ape lagi,, posing amik gambo la,, retis sangat kami,,, hahahaha





 Tan Sri da nak sampai da,, ready ready...

 persembahan bermula,, nebezzzz

 tarian kontemporari

tarian kuda kepang
tarian zapin

 

 last pose,,, candak... !!!

Johor buat persembahan yang pertama,,, lepas tu ade nyanyian solo,, lepas tu baru Penang, Sabah dan Sarawak,, Kelantan pun ade tapi rehearsal ni diorang tak join,,, banjir kan,,
 
 dengan Pengarah yang akan dapat gelaran Dato',, tahniah Boss

 rasa mahal sangat gambar ni sebab ade Tan Sri

 dengan orang yang mengajar kami,, Cikgu Sani,, terima kasih cikgu



 

lepas siap semua persembahan, masa untuk snap pic,, nak buat kenangan katanya,, ye la,,, da make up beriya pastu takde gambo ape citer kan... hahahha,, bergambo la sampai lebam,, tapi takde sape nak gambo dengan aku,,, sedeeeyyyy,,,


 sedara mara


ok,,, jumpa korang semua 8 Februari nanti,,, tahniah semua...

da da ~ ~

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...