Jumaat, 31 Oktober 2014

.:: Jom Heboh 2014 | Plaza Angsana ::.

lagi 1 citer bulan 10 yang baru nak di update,,, hihihi

Jom Heboh,, entah da bape belas tahun aku tak jejak kaki ke JH ni... tetiba 2014 tergerak nak pegi,, mungkin sebab ade kawan nak pegi, tu yang gagah tu ke Angsana,,, 

pegi 2 kete dengan jiran² dan anak² mereka,,, aku provided kete,, bajet nak pegi awal tapi kol 11 pagi jugak baru jalan.. itu pun penuh da kete, dapat parking kat area Jakel nu ha... pakcik sapu sampah cakap kol 6 pagi orang da sampai,,, makk aii,, semangat bebeno mereka...

ini la jiran² ku,, sebahagian jek ni...

booth pertama jumpa budak ni --> Hello Bro, Tolong Masak...


booth novel,, sori ye saya bukan kaki novel

tujuan aku pegi JH ni sebab nak nak jumpa artis dan beli barang² yang biasa nya diorang jual RM10 tu,, ade jugak la yang aku beli tapi macam tak banyak yang mengujakan napsu,, hahaha... aku beli Jacker, sabun baso Daia dengan Mee Sedap... abis jugak la RM50,,, eeerrrmmm

tak lama mana pun kami kat JH tu,,, panas,, abis da jalan kat semua booth,, kami dok lepak kejap kol 3 petang kami balik da...

kepenatan,, 

jom selfie

 
apa pesen gambo gaya gini ni,,, iissshh

 da da ~ ~
 

Isnin, 20 Oktober 2014

.:: Mak Dah 58 Tahun ::.

Selamat Hari Raya Jadi Mak... !!!!!

besday Mak minggu lepas 12.10.2014 hari Ahad,, tapi Mak aku ni bizi bebeno dengan persatuan dia kat Felda nuuu haa,,  so celebrate nyer di postpone minggu ni,, iaitu Sabtu kelmarin... 

kira suprise jugak la ni... dok bincang adik beradik ipar duai kat whatsapp,, kami bagi² kerja,, ko beli kek aku beli makanan... duit sendiri² k.... hhhaaa,, gitu la... hahahahaha... 

Lya je tak dapat join,, sape suro dok KL,,, hahahahha

sibuk nak motor ni,,,

sebelum tu... kami jalan-jalan dulu... saje ajak MRK pegi kedai motor kat Uda,, niat nak beli beg.. tapi takde pilihan.. motor yang ade pilihan,,, caner tu? tu yang lambat sikit sampai tu... kekekeke


lokasi kejadian KFC Taman Setia Tropika,,, aku ade kupon kfc beli kt mydeals aritu,,, so MRK top up sikit je lagik,,, kakak ipo beli kek Secret Recipe,, coklet indulgen lagi,,, yyuummmyyy
 
   pasang lilin,, nyanyi, tiup,, makan,,, da tu jek acara nya...

   embah, kamera kat belah kiri ni,,,


tengah syok² makan kek, tetiba MRK cakap ade something kat kek,, dia kuar kan dari mulut,, ehh ape benda tu? tulang ayam kot kat pinggan makan tadi,,, tak.... macam plastik,,, pastu aku pulak kena,, eehhh... lepas tu Pearl pun kena jugak.. tak bole jadi ni,,, kami pun kumpul bukti, bungkus balik kek, anto balik kat kedai...

ade lembaga kat tiang,, hati²,,, hahahaha

sampai kedai kami jumpa manager,, tunjuk semua bukti.. diorang mintak maaf,, it's ok,, kami pun bukan nak down kan diorang... tapi da kena kat kami... so kami ade hak,, pulang separuh kek yang tragis tu,, kami dapat ganti 1 kek baru,,, terus pilih flavour yang the best --- coklet chip walnut... hihihi,, rejeki kok...

post yang diarahkan oleh Kaisah... yyeeaahhh dapat kek lagi

free style kata nyerrr,,, 

untuk Mak, Selamat hari Jadi, semoga mak panjang umor, murah rezeki dan hepi bersama kami² semua...

da da ~~


Selasa, 14 Oktober 2014

.:: Raya Korban 2014 ::.

raya haji,,, da berlalu da aritu... so,, abis da raya untuk tahun ni,, tinggal deepavali dengan christmas jek... bukan nak nyambut tapi nak cuti nyer jek,, hahahaha

untuk raya haji tahun ni kami tak sambut kat Pengerang,,, sebab da balik sehari sebelum raya... malam raya balik JB,, masak? memang tak la.. pagi raya bawak perut boncit MRK yang lapo ke uma embah makan sampai kenyang,, hahahahaha... tahun ni embah buat korban dan telah di kerja kan oleh anak, menantu, cucu, cucu menantu dan cicit nyer...

 kurus kan i,,, ilustrasi jek,,, 

baju raya kami sempoi jek,, MRK tu saje aku stail kan cam tu,,, ala² Sultan Johor kan tapi versi gelap terbako... hahahaha... [AMPUN SAYANG i CARUT u] macam wak doyok pun ye jugak,,, tapi raya aritu sakit kepala jadi wak koyok la sebab koyok bertampal kat tengkuk dia,, hahahaha... 

kejap je melaram sebab acara korban tu kami pakcik makcik sepupu sepapat yang kerjakan sendiri... sepakat koooo... so kena la salin baju,,, warna yang dipilih adalah kuning,,, tempat penyembelihan kat uma bibik tina,, belakang uma abah jek,,, 


orang semua da salin baju,, MRK je masih bersamping songkok bagai...
tu koyok kat tengkuk tu,,nampak tak?


suka tengok gambo ni... semua ade cara tersendiri dok menahan lembu biar tak bangun dan melonjak time di sembelih... tapi MRK tetap maintain,,, gagah bergaya sado,,, ok bai... hahahahaha


 siap pasang kekuda,,, 

suami ku yang cyomel !!!! hahahha

siap je sembelih baru la kami salin baju... so yang pakai baju kuning-kuning tu adalah sedara mara ku... semua da ade kerja masing-masing... aku? projek manager,, tunjuk je pakai jari,, semua keje setel,,, hahahahahahaha


memula kerja kopek kulit,, kena hati-hati jangan tebal sangat,, lagi nipis lagi baik... so pisau kena tajam tahap tergesel sikit da bole luka yek... 

kawasan berdarah,,

 kawasan menimbang, mengira, membungkus

 kawasan tak de buat ape keje aka mengumpat,, eeehhh

semua da setting,, so kerja pun bermula,, pegang sini pegang sana angkat itu letak sini... kerja lelaki yek.. seronok kerja sama-sama... dengan tema " kena tahan maki ",,, eeeehhhhh


mengeluarkan isi perut,,, ape tuuuuu...????

itu la babat, hati, paru, usus semua ade,,, ooppss,, bebaik jangan sampai pecah,, nanti bauuuuuuuu

abah dengan parang tajam nyer...

gagah,,, menang gagah MRK nak nyangkut daging kan kat pokok untuk dilapah...

yang kain pelekat tu Anja,, nak mood kampung katanya,,, tertanggal kain nayeee jek..


perkiraan 7 bahagian korban ni baru aku tau caner di kira,,, tak perlu nak timbang semua daging lembu tu,, memadai timbang hati lembu,,, aritu hati lembu 800 gram, so bersamaan dengan 80kg...


80kg bahagi 7 bahagian, bahagi lagi 3 (sebab 1/3 kan) dapat 3.8kg seorang... so total 26.6kg da kena ketepi kan untuk 7 nama tu,,,


pastu 80kg tolak 26.6kg baki 53.4kg,,, jadi,, kita akan dapat 53 bungkus daging seberat 1kg setiap bungkus...

clear tak? clear kan,, matematik je tu....

tapi,, lepas da abis semua daging ditimbang,, perkiraan untuk 1kg daging tu lari... dapat 58 bungkus,, kena kira balik...

58kg tambah 26.6kg dapat 84.6kg {memula dapat 80kg kan},, jadi 84.6kg bahagi 7 bahagian, bahagi lagi 3 dapat 4kg sorang,, so ade penambahan 200gram untuk 7 bahagian tadi,,,

baki 58 bungkus tu pun dibahagi-bahagikan kepada yang layak untuk menerima nyer...

dapat jugak la aku daging korban campur² tulang sikit,, alhamdulillah.. lepas la lauk 3 4 ari,, daging sesaje la gamak nyer,, hihihi... 






tengah syok-syok buat keje tetiba je apek jual eskrim ni lalu,,, haiyo,, feveret MRK ni,,, ape lagi,, pilih-pilih,,, amik je,,, sape bayo? MRK bayo... MRK bersedekah di hari raya,, murah rezeki awak,, ehhh kita,, eeehhh




yang 3 ni tak buat keje pun dapat eskrim,,, tak hadil,, !!!

 gali lubang lain untuk special kes,, apakah?

 tu dia,, babat punyer isi kena buang sebab bau dia semerbak... tapi kalau da jadi lauk,,, sedap jek...


so lepas selesai semua kerja, semua dok terbongkang tido, tengok tv, makan, borak-borak petang,, eehhh,, nyambil-nyambil jugak bik pon bik ana buat sup tulang,,, amik masa 2 jam setengah jugak nak empuk kan daging... sekali da masak memasing beratur pegang mangkuk,, hahahaha,,, ape pun sedap sangat sebab daging baru kan... 

beriya budak itam ni makan sup tulang

abis sudah cerita raya haji 2014,,, syok pulak buat korban pastu kendalikan sendiri,,, tetiba dapat idea nak share bahagian dengan sepupu sepapat untuk projek korban tahun depan,, harap-harap jadi la ape yang kami niat kan,, in sha Allah...

da da ~~

Isnin, 13 Oktober 2014

.:: De Warung Mom's Kitchen, Segamat ::.

ni la bahana outstation bulan 9 lepas,, berat badan naik mencanak-canak... 3 minggu kat Labis - Segamat, nafsu makan jenis lapar sesaja pastu tak tau mana nak tuju,, dok google la "tempat makan best kat Segamat,, bukan-bukan yang kuar,, errmmm,, nasib baik ade jiran yang orang Segamat,,, abis da aku timba ilmu pemakanan sebelum pegi,, hihihi

De Warung Mom's Kitchen,,, old school abis warung ni... tempat makan tak de bumbung,, kusi, alas meja corak dulu²... nama omputih tapi keadaan warung sempoi giler,,, lokasi kat seberang jalan depan Giant Segamat,, lepas rel ketapi belah kanan... cari la yek,,,

sebelum tu nak habaq yang kualiti gambo tak berapa tip top noooo,, pakai handpone biasa² jek...






apa² order air dulu,,,


menu, gambar dan harga untuk roti,,, 

    ni yang no. 1
 
 dalam ade nutella,, parut butter + oreo hancur²,, ye la kot,, makan pakai pisau ko... omputih sangat,, hahahaha

 aaauuummm,, sedap,,

selet semua coklat yang ade,, rugi tak makan tu...

 meh suap boss sikit,,, SKT lebih ea,,, hahahaha

boss makan yang no. 7.. meleleh ke ape nama nyer,, sedap gak



haaa,, yang ni special,, ceker ayam,,, kaki ayam saja,, mana ade kedai menu macam ni kan,,, sedap,, cukup rasa tapi kalau ade daun sup dan bawang goreng lagi superB... masuk mulut kuar tulang jek,,, empuk abis ceker nya..



nasi goreng mexico,,, nama gempak kan,, ni kira nasi goreng pataya atas ade daging masak merah... curah atas... jadi la mexico nya,,, kreatif kan... boss punyer ni...


ni bob punyer... nasi goreng kampung ayam berlada... lada hijau merecup-recup,, makan kompom berjurai peluh,, tak gitu bob... hahahaha,, padan muka ko...


anak dara makan mulut bebel,, iiissshh iiisshh iisshhh

yang ni beriya cerita siap dengan gaya,, kompom ko ngunpat orang kan,,,



ni aku punyer,, mee goreng mamak mexico... nama tu aku letak sendiri sebab aku order daging masak merah,, cuma tak di tabur atas mee jek...

 haa,, ni daging nyer,,, 



haaa, yang diri kat tiang tu anak makcik yang tengah masak,, kot la... nampak warung nya,, sempoi kan... aku tak dan pulak nak snap gambar warung ni,, teruja bebeno dengan menu nya,,, tak dijangka menu nya sedap² belaka,, makan macam rasa makan kat uma,,, macam mak kita masak,, tak lokek rencah... berasa la semua,, dari air, roti, ke masakan panas... semua sedap...


penuh meja kami,,, baru balik site visit kan,, memasing kelaparan... agak² bape RM untuk semua ni...? RM40 jek,,, murah? pada aku ok jek,, harga, rasa, presentation makanan jempol... tempat makan sempoi... open air,, tak de payung @ bumbung... warung la kata kan... hihihi

ok,,, sape yang kat Segamat tu bole la try makan kat sini... bukak dari jam 6 petang hingga 12 malam kalau tak silap,, tutup ari ape aku tak sempat nak tanyer sebab boss da nak terkucil time tu,,, kekekekeke

da da ~~

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...