Isnin, 26 Ogos 2013

.:: Homemade | Tart Bunga Mudah & Sedap ::.


ini la satu² kuih raya yang aku buat untuk raya tahun 2013,, yang lain MRK beli, mak dan mak mertua bagi... isteri, anak menantu yang bagus!!! hahaha... buat pun ade sebab sebenarnya,, haha,, sebab makcik yang selalu jual kuih tart gulung tu dia tak buat kuih tahun ni sebab jaga cucu,,, sebab sebab sebab aje dari tadi kan,,, hahaha

resepi aku kidnap kat blog masam manis.. aku study macam kacang jek bahan²... so aku try la... tak sangka menjadi dan senang rupenya... meh tengok resepi nyer..

Tart Bunga (35 - 40 biji)

300 grams tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung 
3 sudu gula aising 
200 grams butter
2 kuning telur 
jem nenas 

Ayak tepung gandum, tepung jagung dan gula ising dalam bekas. Kemudian masukkan butter yang telah dipotong dadu. Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai. Kemudian masukkan telur dan satukan menjadi doh. da jadi doh ape lagi, canai dan terap la. tebal ke nipis tu ikut kesukaan korang.. jangan lupa tabur tepung gandum sikit kat atas bekas pembakar dengan tempat korang mencanai doh tu, biar tak melakat..

Da siap terap baru masukkan jem nenas yang korang ade, aku aritu buat sendiri jek,, bukan rajin tapi saje nak try buat. homemade kata nyer kan... hahaha

kemudian bakar adunan dalam oven yang bersuhu 170c selama 20 - 30 minit sampai masak


da masak keluarkan dari loyang dan sejukkan kejap.. da tu simpan kat dalam bekas kedap udara cam aku tu, siap lapik dengan kertas surat kabo lagi,, hahaha... senang kan...

untuk jem nenas yang aku buat sendirik tu senang jek.. resepi dari Mak aku yang ter..... ahh, malas nak cakap ter ape,,, kekekeke

2 biji nenas - buang batang tengah - blend
50 gram gula pasir
1 sudu marjerin
kalau suka masukkan kayu manis sikit,, buat bau²


campur je semua bahan² atas tu,, masak la sampai air nenas tu kering,, aku yang bijak dan malas ni dengan bangga nyer menyusun kertas surat kabi kat keliling dapur tu sebab jem ni akan meletup²... hahaha.., MRK kata ntah ape² jek... aku memang malas la nk ngelap dapur, baik aku alas siap², da siap tinggal buang..

selamat mencuba..

da da ~~

Khamis, 22 Ogos 2013

.:: Rumpai Laut,,, ok ke..? ::.


rasa nya ni la kolagen yang mampu untuk aku makan,,, SNE ke ape ke tu memang tak la,,, gigit jari dok bawah meja je la,,, hihihi... mudah²an rumpai laut ni ok dan sesuai dengan aku,,, tengok testimoni kat blog² lain nampak ok jek,,, errmm,, ntah la,,, tak cuba tak tau kan,,,

kuarkan dari pastik,, cuci bersih2,, 5 6 kali sental, buang air, sental lagi sampai bau hanyir kurang

da tu rendam semalaman,,,rumpai ni akan kembang... buang air, sental lagi 5 6 kali...

da tu rebus sampai cair,,, 100 gram rumpai pakai 2.5 liter air,, 

da sejuk, tapis dan tuang dalam bekas

it's ready.. gglluuppp

setakat yang aku da makan lebih kurang 3 minggu ni, aku da senang nak membuang,, setiap ari aku akan punch in masuk bilik air... kalau dulu mau 2 3 ari ada rasa nak membuang,,, yang lain aku belum nampak ape2 perubahan yang drastik,,, tak pe la,, slow2,,, insyaAllah...

so pada aku rumpai laut ni OK,,,,

da da ~~



Rabu, 7 Ogos 2013

.:: Indahnya Ramadhan | 16 - 29 Ramadhan 1434H ::.

bersambung cerita pasal menu berbuka puasa... lambat bebeno nak up citer ni,, i bz memasak ok,, hahaha.. moh la kita tengok sesama ape yang kami makan untuk berbuka dari 16 - 29 Ramadhan yang lalu...

 16 - opis buat majlis berbuka puasa, tak sempat nak snap pic makanan,, sibuk... nampak meriah sebab ramai staff yang datang tahun ni... caya la korang...

 17 - laksa penang, kopok lekor

 20 - kuey tiaw goreng, kuih buah melaka

 20 - MRK bagi hadiah,, tak tau besday ke, anniversary ke... aku sambar je la,, tQ MRK

 21 - sawi bening, ayam goreng rempah, telur goreng, sambal belacan

 22 - ayam lemak cili api, kacang buncis goreng telur, kopok lekor lagi

 23 - mee hoon sup - sup turun temurun embah...

 24 - MRK ajak kawan² keje berbuka kat uma,, sup ayam, begedil, popia sambal, macaroni goreng, nasi putih, asam pedas ayam, sayur campur,,

 25 - berbuka luar kat Tesco,, mee hot plate untuk aku, nasi ayam untuk MRK

 26 - berbuka kat kedai makan member MRK,, makan lauk ikan jek,, yang lain da abis,,

 27 - nasi ayam

 28 - nasi impit baki masa kawan² MRK datang berbuka, kari ayam, sayur campur, telur dadar..

29 - berbuka kat Killiney Kopitiam @ mydin Nusajaya,, nasi lemak ayam dengan Laksa Singapore.. makan pakai voucher groupon.. 

abis da berpuasa dan kita akan berhari raya... alhamdulillah,, puasa secara sederhana,, dan kami akan kekal kan sampai bila².. tak mo membazir... sedih kalau tengok makanan tak abis... sebab ade yang tak dapat makan langsung kat negara luar sana kan... 

da da ~~

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...