Isnin, 25 Februari 2013

.:: Giveaway | Siri 1 ::.


untuk pertama kali nye, aku nak buat giveaway,,, terbuka untuk sesape saje... saje suka²,, 

senang je test nyer,, teka dan menang,,, hadiah nyer jauh tau aku beli,,, takde kat malaysia.... riak r tu,, huhu

fridge magnet dan key chain dari bandung

nak tau kena teka ape,, jom tengok...


































clue - ni makanan feveret family kitorang dan mudah disediakan...

korang kena bagi nama untuk makanan ni dan teka ape bahan untuk hasil kan makanan ni... tak yah la details sangat,,, bape biji or bape sudu,,, yang penting bahan² nyer jek... senang kan...

contoh :-
nama masakan - sayur ku sayur mu jua

bahan² - kelapa parut, daun pandan etc........

senang kan...

kat komen tu nanti jangan lupe letak details uolsss tau:

     nama :
     no. tel :
     email :

aku akan pilih 2 orang pemenang jek,, berdasarkan nama makanan yang menarik/kelakar/cute dan bahan² nya yang betul... pemenang akan dapat 1 FM dan 1 key chain,, tarikh tutup jumaat ni 1.3.2013,, pemenang aku akan umum isnin 4.3.2013... 

selamat mencuba....


** pemenang ada 2 jek tapi hadiah ada 6, so lepas ni mesti ada giveaway lagi....


da da ~~

Jumaat, 22 Februari 2013

.:: Seminggu Sekali Ke Pasar ::.


pasar adalah terapi aku bila sakit kepala,, walaupun ada bermacam² bau ia cukup nikmat bagi aku,, hihihi biasa aku akan pegi beli barang basah kat kipmart tampoi,,, kadang² teringin sangat nak pegi pasar pandan tapi MRK tak suka,, ramai orang kata nyer,, sesak... kat sana best,, lagi macam² ikan bole beli,, harga? ntah,, lebih kurang kot... ye la.. tak nak jangan paksa,, nanti derhaka,, hahaha


sayur wajib kena beli,,, sayur daun dan sayur batang,,, kangkung, bayam, saw jepun/sawi pahit... dan mesti di masak hari beli tak pun esok nyer,, kalau tak,,, layu kering la dalam peti ais... lobak merah, petola, kacang panjang, boncis, bendi, taugeh tu pun aku beli gak... sayur yang ni aku akan pasti kan abis dalam masa seminggu,,, sebab aku akan ke pasar seminggu sekali untuk restok,,, tak lupe jugak kelapa parut sebungkus..  hihihi


ayam, ikan, udang laut,,, ni pun wajib di beli,, ikan tu ikut sedap mata memandang,, rupe dan harga nya... hahaha... kadang siakap, kadang kembung, kadang caru,, aritu MRK mintak pari,, masak asam pedas sedap  kata nyer,, so, kena beli,,, macam udang tu MRK suka udang yang kecik² yang kulit keras tu,,, murah memang murah,, tapi murah la hati aku nak menyiang nyer,,, beli sekilo,, amik ko,, setengah jam aku berdiri kat sinki kerja kan udang tu,,, 


yang ni spesial sikit,, paru,,, aku pandai makan benda ni sejak kawin dengan MRK,, mak cik dia selalu masak kalau aku datang uma dia,, agak leceh jugak nak kerja kan paru ni,, kena basuh, rebus kasi empuk,, da sejuk potong nipis² dan goreng... biasa aku masak sambal jek... senang

ok,, jom tengok menu masakan aku sepanjang minggu lepas dan minggu ni,,, 

asam pedas ayam, caru singgang dan bendi goreng

caru masak kicap dan kangkung goreng udang

suap ayam dan kobis goreng suun

popia


ayam masak lemak cili dan sawi jepun sos tiram

paru sambal dan kacang asam rebus

biasa² je kan menu aku,,, simple² jek,,, makan kasi habis,, tak abis aku panas kan buat bekal keje esok nyer,,, tak baik membazir kan... huhu... walaupun simple tapi jenuh jugak ari² nak fikir nak masak ape... kan kan kan... hihihi

da da ~~

Khamis, 21 Februari 2013

.:: Buang Masa vs Makan ::.


lama nyer tak pegi legoland.... nama jek ada annual pass, uma pun bukan jauh pun nak ke sana,, tapi kalau tak de masa tak leh pegi jugak kan,,, hihi,, bizi uolssss....

oleh yang demikian, ahad lepas sempat gak aku tinggal kan jejai jejak dan membuang masa yang ada di sana,,, bukan dengan MRK tapi dengan mak abah adik dan family abang,, plan memang naj g dengan MRK tap dia emergency kena pegi seremban pulakkkkkk,,,, iisssshhhh,,, tapi sempat gak jenjalan dulu dengan MRK kat Tesco Bukit Indah,, cuci mata...


lepas peluk cium sayang² MRK,, aku pun terus ke Legoland,, family abang n mak abah da tunggu sana... 

panorama view,, i like it....

sempena CNY yang tak abis² lagi ni, Legoland pun buat record,, buat ular pakai lego ko,, panjang giler... rajin betul diorang dok sambung-sambung kan lego yang kecik cenonet tu kan... semua nyer untuk rekod dunia... 

nampak tu,, berjurai-jurai,, olok-olok berani la semua dekat,, cuba kalau betul,, mau lintang pukang semua,, hahahaha

warna warni kehidupan...

legoland aritu lenggang jek,,, seronok,, tak yah nak beratur panjang-pnnjang untuk satu-satu game,,, so,, mana yang aku tak penah main, dapat gak aku main aritu,, dengan mak abah sekali join,, hahaha

boating school,,, best gak,,, tekan pedal - control stering - jalan,,, tapi sekejap je,, 

 abah dengan abang bole pulak diaorang pusing-pusing kat situ..

 
da tu layan kan bebudak kat driving school,, bawak kete kat jalan raya la konon nyer... ok gak,, pasni da bole amik lesen 1 Malaysia tu,, huhu... da tu kitorang semua naik ketapi tanah melayu pusing-pusing sebahagian legoland... pastu naik menatang bawah ni,, nampak tak tinggi,, tapi sekali dia henjut²,, maakkk aaii,,, gayat giler aku,, jerit? kompom aku jerit.. apek yang dok tengah² tu rileks jek,,, 


haaaaaa,, takut nyerrrrrr....

oh lupe nak citer,, sekarang parking kt legoland da kena bayar,, kalau tak silap 15 minit pertama free, 1 jam RM2.00,  2 jam RM4.00, dan seterusnya la,,  gitu la agaknyer... **lupe nak amik gambar**,, kalau ada annual pass free,, tapi bukan untuk selama² nyer ok,, offer sampai hujung bulan ni sajek... lepas tu bole apply season parking RM20/setahun... 

nasib baik da malam,, kalau siang lagi memang semua tak nak balik,, hahaha,, da kena halau baru terkeseng-keseng terkedek-kedek balik,,, da tu tentu-tentu lapo,,, aku da plan nak ajak diorang pegi makan tasconi's pizza,,, da nak expired da voucher tu,, 2 reg+1 jug air RM28... tak cukup kan,, so adik yang baru dapat BR1M tu add on + kak mimi tambah order,,, baru la syyooiikkkk,, huhuhu

yok makan,,,


reaksi sedap memang kena camtu ke kaisah? hihihi

spagetti bagi emerald,, kompom abis...


3 reg pizza + 2 jug air + 1 reg rolling bread + 2 fried fries + 1 plate spagetti,,, setel...


kak mimi tu tengah makan sedap ke sampai tutup mata macam kaisah,, hahaha



kaisah tengah buat show,, asal ntah dia aritu.. kesukaan tahap gaban,,,

suke je tengok mak abah da sihat seperti sedia kala,, mak pun da bole makan macam biasa,, alhamdulillah,,, cuma abah je la tak bole jalan banyak sangat,, da cepat penat,, lagi pun kaki abah sakit... tetiba rasa macam nak beli kan abah kusi roda,, bukan ape,, kesian... tak nak dia penat jalan kat legoland ke kat supermarket ke,,, tapi nak ke abah..? errmm,, ntah la,,, hihihi

da da ~~

Rabu, 20 Februari 2013

.:: Bersuka ria bersama sedara mara | CNY 2013 ::.


lama da entry ni dok dalam draf,,, tak dan aku nak touch up,, tak berapa sihat,, selsema kuat,, bukan sakit tapi elergik habuk,, tu la rajin bebeno kemas uma kan.. hahaha,, sampai la ni tak baik selsema aku ni,,, penat napas pakai mulut... 

ok,, kembali citer pasal entry ni,, gathering sedara mara sempena cuti tahun baru cina yang lepas,,, event ni da jadi satu kemestian untuk family belah abah... 2 tahun lepas kat uma mak abah, tahun lepas kat uma makcik kat kluang, tahun ni kat uma pakcik kat Setia Eco Garden, Gelang Patah... tempat berkumpul adalah persetujuan ramai dan kata putus telah di ambil masa majlis penutup tahun lepas... 2014 kat uma sape pulak yek... ??? 
berborak dengan mertua tuan uma... cik embun

ahad malam lepas maghrib ada bacaan tahlil,,, aku dengan MRK datang lambat sikit,, kenapa ntah lambat,, tapi majlis belum mula pun lagi,, ada syarat ok untuk join majlis ni,, hahaha,, tukang bagi sms da siap² send kat semua ahli keluarga,,, jom tengok sms tu...

pic from fb sepupu ---- sani

seebeng.com..? ape tu...? Seebeng nama nenek kami,,, kitorang panggil Embah... dia ada 12 orang anak,, termasuk la abah aku,, ramai kan,,, orang nyer steady jek,, masih kuat bekerja dan suka nak jalan²,,, tapi sibuk nak balik cepat... hahaha,, kami semua da faham bebeno da dengan perangai embah.. dot com tu saje letak,, zaman da maju kan,,, hihihi

bismillah...


kitorang semua sebenar nya memang ada baju seragam,, setiap kali raya mesti buat,, lelaki buat t-shirt pompuan buat 2 baju,, baju kurung dan baju muslimah,, pergghh,, tamak..hihihi... kalau tak sepakat, tak dapat nak sama macam ni,, pemakaian baju² ni khas pada hari raya ke-2 dan kenduri kendara sedara mara... setakat ni kitorang da ada 4 pasang baju yang sama,,, tahun ni akan ada lagi,, kaler ape??? haaaaaa.. tungguuuuu


amin...

siap je tahlil, ucapan dari tuan uma di samping pemberitahuan mengenai aktiviti malam ni dan esok... lepas tu yang lelaki terus ke surau untuk solat isyak dan kebetulan nyer karaoke pun sampai,,, nyanyi nyanyi nyanyi,, hihihi

tuan uma si baju merah,, paman konteng.. 

karaoke da sampai,,

adik² aku,,, over !!!

rileks², borak²,, jap lagi kena dok luar ea..

hoo yeeaahhh,, acara bakar²,,, ayam dan daging kambing,,, semua da siap di rempah oleh bibik² aku,, terbaeeekkk.. selain dari bbQ ni ada jugak makanan lain,,, mee rebus, kerang rebus,,,


orang kuat bbQ

mee rebus by bibik tinah,, superB!


kerang rebus in making

kerang rebus in mulut,, hahaha

haaa,, makan²...

acara malam tu makan² jek.. sambil borak² membincangkan isu² berkaitan iaitu wedding sepupu kat 5 kedai,, akhir bulan 3 kata nyer,,, bincang, bincang, bincang sambil makan kupang...

lepas bincang pasal hadiah untuk game esok pagi, kitorg balik tido kol 2 pagi,, MRK dan sepupu aku pegi lepak lagi kat Uda sampai kol 4 pagi,,, zzzzZZzz

*********************************************************************************
isnin pagi,,, acara sukaneka,, dari kategori kanak² sampai ke dewasa,,, bik senah aku lia sani yang arrange sukaneka ni,, untuk hadiah aku setel kan,, game, cia, peralatan sukan, sani,, bik senah mandor jek... hahaha,, sukaneka bermula agak lambat atas sebab² tertentu... ape pun semua nyer berjalan dengan lancar,, siap ada seisi pagi dan petang...

hadiah sukaneka dan kecemerlangan 

kanak² bawah 5 tahun mewarna je la eak untuk korang,, tak de menang xde kalah, hadiah serupa jek

kaisah memang suka mengaler

kategori sekolah rendah - tiup belon sampai pecah

kategori sekolah menengah - cari gula² dalam tepung

da dapat gula² tiup belon sampai pecah.. hahaha

suami isteri yang agak keterlaluan baju nyer,, langsung tak ikut syarat,,, hahaha 

tengok kitorang,, sama tau,, hahaha

barisan penyokong dan yang pegang mic tu pengulas sukan biol,, hahaha

kategori dewasa (L) - bowling kelapa

turn MRK,, 

kategori Dewasa (P) - bowling kepala

   kakak ipo,,,

adik,,

sukan di stop kan kejap menghormati zohor di samping semua peserta da kelaparan tahap naga,, ye la,, tenaga semua da abis buat sukan,, hahaha.. sukan di sambung lepas zohor,,, petang banyak acara untuk dewasa... makanan tengahari pun simple² jek.. ikan goreng, sambal belacan, kupangsambal, sayur betik masak air... tak leh berat² nanti petang semua nak main sukan lagi... 

bik lin dan bik su - kitorang sibuk sukan,, diorang sibuk masak untuk lunch,, terbaeekkk 

makan time,,, sedap angah masak sayur betik,, mintak resepi bole... hikhik

sebelum seisi petang mula,, layan tekak dulu eak,,,

kaisah tengah standby kan peralatan untuk acara berpasangan

sekali bocor da,,,,

demo by sani n cia,,

ni la acara semakin jauh semakin sayang,, baling belon air..

 i di apit oleh harimau,, patut kalah,,, hahaha

baling,, baling,,

tukar posisi.. saingan sengit banget

next game,, gorilla walk,, kepit belon dan jalan...

 oooiii,, jangan tarik gorilla aku !!!

sangat pengelat,, kepit oooo bukan pegang...

 yeeaahhh,, menang,, saringan jek,, final kalah,,

kerusi muzik untuk kategori sekolah rendah

umtuk kategori sekolah menengah


ni kategori dewasa lelaki,, maakk aii,,, ganas nyer

cikgu muda vs cikgu tua,, hahaha

dewasa (P) pulak,, time ni da hujan da,, last game ni,, kena abiskan jugak...

nasib tak baik,, kalah jugak,,, 



tetiba embah sebak time nak bagi ucapan

seisi pemberian hadiah untuk sukaneka dan kecemerlangan pelajaran bermula di kala hujan gerimis mengundang...



cucu yang poyo,,,

memasing tekun dengar amanat dari pengacara majlis

hadiah khas dari mak untuk adik yang dapat 4 untuk sem akhir,, tahniah !!!

cenderahati untuk embah,, kopi songkok ganu... 


lepak² sebelum balik,,, i pulak bersiap nak ke pontian, mak long MRK ada buat majlis untuk cucu nyer,,, 


suke aku pakai penny poplook ni,, simple jek.. tQ to cia sebab bawak fnj i naik flight yek,, hahahaha,, dan menyerahkan fnj i dengan rasmi nyer,,, 

rentetan penyerahan malam semalam nyer... 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


1 muka tak ikhlas, 1 muka suci,, ahaksss

selesai da acara tahunan ni,, semua yang dirancang berjalan dengan lancar... berkat kerjasama dari semua pihak,, terima kasih semua,, semua sporting sangat,, syok dapat keluarga besar macam ni,,, ada umur tahun depan jumpa lagi...


da da ~~

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...