Isnin, 30 Julai 2012

.:: 2 - 9 Ramadhan 1433H | Menu Berbuka ::.


tahun lepas punyer puasa aku rasa seronok sangat nak share menu berbuka,, sebab rajin masak yang bukan²,, tapi tahun ni lain,, mood nak masak da kurang sebab MRK cakap tak payah masak yang berat² sangat sebab MRK tak lapar,, haus jek,, lagipun mula² puasa aritu da melantak banyak kan,, hahaha

nak masuk syurga punyer pasal,, isteri kena ikut cakap suami nya,, ahaksss

2 ramadhan, menu yang simple iaitu kurma, jemput² ikan bilis, roti jala RM2, kuih RM2,,

3 ramadhan,, kurma, mee hon goreng, kuih RM2, puding, air

 4 ramadhan, kurma, nasi goreng+bendi goreng, kuih RM2, air soya

 5 ramadhan,, kurma, mee goreng+mee hon goreng, jemput² keledek, kuih RM2

 6 ramadhan,, kurma, mee hon soto, kuih RM2, air soya+cincau - buat sendirik

 close up sikit kt ceker ayam tu,, nyum nyum...

 7 ramadhan,, kurma, mee bandung, kuih RM1, trifle, air cincau

 spoil,, mee bandung ku masin,, 

 8 ramadhan,, kurma, karipap, spagetti, soya+cincau, dadih, trifle, jelly.. time ni mak abah buka sekali tapi diorang da siap² beli makanan, standby nak makan dalam kete kalau tak sempat sampai uma aku,, 

9 ramadhan,, buka bersama family abang, mak abah,, sister in law "buka meja".. makan kat ZZ sup tulang, setia tropika..

 menu cam biasa,, siakap stim/3 rasa, sayur, tomyam, udang goreng tepung..

saje nak tunjuk gigi.. haaaaaa

simple kan.. makan nasi time sahur je la.. sebelum tido kena la masak.. kalau bangun sahur da hujung² imsak, sempat lagi nak makan.. hihi

yang best nyer kitorang da turun 3kg sejak² puasa,, tapi bila dibelek² tang mana yang turun nyer tak tau la.. sepatah kata MRK, timbang tu rosak ! gggrrrrr

da da ~~

Jumaat, 27 Julai 2012

.:: Trifle Kasih Sayang ::.


rasa nak mencuba sesuatu yang baru meluap² sejak² puasa ni... boring asik makan benda yang sama je... tak cuba buat tak tau.. so, jom buat trifle yang senang lagi mudah lagi sedap di makan time cuaca panas ni...

mempersembahkan bahan² yang diperlukan....

1 tin susu cair - guna susu segar pun bole
cocktail
4 sudu besar tepung kastard
baulu/kek 
1 paket agar-agar
4 sudu besar gula
1 tin air - guna tin susu
tak lupa surat kabo,, alas biar tak berkecah... hihi


potong kek dan masuk kan dalam cawam/bekas yang disukai....


 masukkan susu cair, air, tepung kastard, gula,, kacau tapi jangan sampai pekat sangat.. guna api yang paling perlahan

agak² da suam² kuku kambing timpa kat atas kek tadi.. comot.. ape aku pedulik ! hahaha

da tu letak pulak buah²an campur,, letak ikut suka tau.. lagi banyak lagi yummy !!!

jangan lupa agar² nyer,,, bancuh dengan air panas,, tak yah letak atas api,, godak kasi larut, pastu tuang dalam bekas...

last sekali sejukkan dalam peti ais... siap !

senang kan.. selamat mencuba !!!

da da ~ ~

Khamis, 26 Julai 2012

.:: 1 Ramadhan 1433H ::.





permulaan puasa kali ni agak penat **tu yang sampai duduk bersila tu** sebab da pegi shopping dengan adik beradik.. maklum la kan,, konon si 2 orang perantau tu balik menyambut puasa dan tak tau bila lagi nak balik,, terpaksa la layan diorang shopping,, ppuuiiihhh ! hahaha... mula² Ariani lepas tu Jakel lepas tu Angsana ... saya mesti pilih,, ffuuuhhhh... duit ku menari² keluar dari purse,,,



lepas tu ke Angsana pulak.. cari baju raya untuk abah.. dan cuci mata... meriah giler angsana da macam malam raya...




  pergghh,, baju raya beli kat Gulatis... kerek !

hulubalang OKB,,, hakhak

 melayan Lya yang sibuk nak cari baju nikah,,, begitu sekali muka aku,, hahaha

lepas tu pegi makan tengahari,, eh,,,silap,, senibong,, untuk berbuka puasa..



 sampai ati akak buat saya macam ni,, ehhh !




 teringat kat tunang la konon... weeeekkk

 bajet ! haha


 sama cam dulu kan..? hahaha

 sayang, kasi kipas sikit abah tu,, OKB bah,, hikhik

 kailan ikan masin

 ayam goreng leman lemon

sotong masak kung fau,,, waaa caaa

 sup campur


 tom yam campur

 kerapu 3 rasa,, GURaMEyyy

 kangkung goreng belacan

sayur chap chai

 udang goreng nestum

menu yang lain tak sempat nak snap sebab... >>

antara nya.. 

ikan siakap dan ikan merah stim nyonya
udang masak mayonis
siput sedut lemak cili api


penuh meja.. nasi belum lagi ni,, 11 orang punyer makan ni,, 


<< sebab amik gambar meraka² ini ...
  
 dengan kalimah Bismillah,, makan !!!

suke..?

 yeeeeaahhh... bapak angkat nak bagi duit raya.. 

 cheff Haddooo bersama isteri yang tak abis² dengan Gurameyyy nyer...

 kekenyangan dan kesukaan,, 


Guuuuu


rameeyyyyy

 ini saje yang tinggal...


 terbang !!!

lagi !!!

 dan lagi !!!

muka excited giler !!!


semua nak naik kete uncle..

tak terus balik,,, singgah Jusco pulak,,, oi oi,,, balik-balik la oi..


 eee,, bau longkang..

 atok bagi RM50,,, amik bau je la Cia..







ok.. abis cerita 1 ramadhan 2012,,, meriah, best, syok semua ada,, biasa la dapat kumpul adik beradik semua.. thanks to Mak belanja makan buka puasa kt senibong tu... lain kali belanja lagi k... hihihi

da da ~~

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...