Isnin, 30 Mei 2011

.:: kasut baru utk dia ::.

sabtu lepas otw nk blik pengerang kami singgah kota sat sebab nk masukkan gas aircond.. tp kt kedai tayar,,caner tu..hihi

kedai ni pn ada servis utk aircond cuma banner nye tak nmpk,,huhu

kedai nya berhadapan econsave (seberang jalan)

kt jb RM45 - RM55,,kt kota cuma RM40 sahaja... worth it ~

da nama nya kedai tayar mesti la ada jual sport rim kan.. MRK tgk² la pastu mcm suke yg ni,,,

pastu tiba² jek kete jadi cam ni....



 
  ait,,da kodong da,,,


 



wah,,,nmpk lain la kan.. berkilat,,silau mata aku.. tu yg kena pakai sunglass walaupn hari tak la terik sgt,,hahaha

semua nya adalah kebetulan,, mmg tidak di rancang sama sekali.. ape pun tQ tu MRK cz tukar sport rim kete... i luv u olwessss sayang...

perjalanan menuju ke uma mertua di teruskan dgn hati yg riang gembira,,, la la la la la la la ~

da da ~~

Jumaat, 27 Mei 2011

.:: bubur nasi ::.


ermmm,,sedap nye bubur kan... nk makan bubur kt sentosa asik tak jadi jek...last² masak sendiri lg syok..hikhik

bubur ni sesuai utk org yg sakit tekak,, mcm MRK la,, aritu sakit tekak.. dequadin da beli, panadol solibel pun da beli,, tak cukup tu, ubat batuk cap ibu bapa dan anak pun MRK beli sekali... tp tak baik lg... banyak minum kopi gak nyer..hikhik

jom kita close up satu per satu ~~

kentang masak kicap,,bawang besar kasi lebih..

kacang buncis goreng 

kangkung goreng

ikan kering..masinnnn

banyak jugak MRK makan,,, sedap agaknya tekak dia rasa selesa..ye la lembut kan,,telan jek,,lauk kena la kunyah sikit...hihi..sian MRK,,sampi arini pn tak elok lg batuk dia...

ready utk di makan,,,,

da da ~~

Khamis, 26 Mei 2011

.:: hitam melekat ::.

jgn suke² nk cakap hitam tau... ada yg sensitip, ada yg bole terima... tp aku selambe je ckp MRK hitam.. hihi... mmg dia hitam pun,, walaupun hitam ku pandang manissss ~~

salah 1 kegemaran MRK ni suke minum kopi..persamaan tu..(hitam)...kekeke... bangun pg kopi nk tido kopi keje kopi nk kuar g shisha pun mintak bekal kan kopi... pendek kata hantu kopi...

aritu masa g @mart senyum je nmpk kopi,, dan-dan terus beli...


tgh tggu org tu kisar kopi,,,

3 jenis tu MRK beli

kopi premuim 

 kopi arabica

kopi colombia

apabila di campurka ketiga² nya,,,ini la hasil nya ~~

banyak kan,, bila la nk abis,,da la aku tak minum kopi ~

bile da beli kopi ni,,aku pn mengada² la keluar kan hadiah kawin yg masih suci dan dara ni,, nk pakai pun tak reti,,,hikhik

 hadiah dr kak niza,,tQ akak

mula² masuk kan kopi kt tapis ni...

lepas tu on kan karen,,tp sebelum tu jangan lupe letak air kt bekas yg ada meter tu,,belah kanan tu..

tgk ~~ da berasap da,,, air kopi pun da kuar

makin lama makin banyak...dan bole tutup karen

ok,,ni kopi yg mula² td...da jd hampas da

ta daaaaa ~ da jadi pun,, tp jangan lupe letak gula @ krimer @ susu...

hitam kan,,, bau dia,,mak aaaiii... pening kepala aku ~~

da da ~~

Selasa, 24 Mei 2011

.:: mcChicken promotion datang lagi !!! ::.

yeeaaaa....promotion mcChicken dtg lagi !!! kali 2 hari 24/5 & 25/5 ...

so,,jangan tgk jek,,cepat² dpt kn kupon ni... klik sini utk print ~~

jom kita serang mcD 2 hari berturut²..kn da gaji kan...hikhik

semoga berjaya dan selamat menikmati mcChicken....

da da ~~

.:: bawak bekal ::.

rasanya mesti ada yg kata kalau bawak bekal g keje nk save duit,, pada aku tak la,,, nk simpan duit,,hahahaha

isshhh,,ke situ pulak.. sebenarnya tak nk membazir... dari di buang baik panas kan bwak g keje,,,

lgpn nk g beli makan jauh,,malas nk jalan...sayang nk buang lemak2 yg ada ni... hihihi

dan sebab yg paling penting adalah kerana setiap pagi kecuali ahad aku mesti masak dan sedia kn bekal utk MRK bawak g keje,,, da alang2 masak,, masak la lebih utk diri sendiri kan...

sebelum makan

akan makan

da siap makan

simple je kan lauk yg aku masak... ikan caru sambal dengan kailan goreng... semua bahan dan rencah aku siap kn sebelum tido,, nasi aku masak pagi... so,,, bangun 5.15 am @ 5.30 am sempat la aku sediakan semua hidangan,,

bekal kami sama tapi utk MRK aku tambah air kopi panas,,hihi,,nasi dgn lauk pn lebih sikit dr aku,,, lelaki kn makan byk,,,utk tenaga bekerja siang dan malam ...

da da ~~

Isnin, 23 Mei 2011

.:: kaler kan mata ::.


da knp nk warnakan mata,,? da takde keje la tu...

nk kalerkan dgn kaler pensel ke kaler lilin,,? hahaha

takde la,,saje suke2 kan... konon2 nk melawo,,,?

eeee..ape ni..? kaler la suke2 la lawo la...

ok la... meh aku citer meh...

skrg ni aku tgh belajar2 balik nk pakai lens,,, 

da la murah, tahan lama pulak tu....

serendah RM21 da bole dapat,,ada yg free postage lg.... eh eh,,,lupeeee... aku beli on9 jek,,, fb kn skrg medan jualan yg paling mudah.. klik..klik..bayar sampai,,,, 

tp aku punyer ni RM25 postage RM3... kebetulan my best fren --June pun nk beli jugak, so kitorg order sama-sama... 

si June ni mmg da lama pakai,,, wah,,wah,,bergaya ko Jun skrg,,, kejap biru, kejap kelabu...


bole ke aku pakai,, rasa last pakai time wedding dulu,,,  ~~


hahaha,,yes,,berjaya juga akhirnya,,, tp wane cokolat ni tak berapa nmpk sgt la... kalau tak caya aku da pakai enlarge la pic ni yek..hihi...

**byk nyer scar di muka ku ~~

info terbaru Jun cakap kt pasar karat pun da ada jual,,RM25 je,,,

pasni nk beli lg la,,,wane biru ke hijau ke,,, syok sikit,,hahahaha

da da ~~

Ahad, 22 Mei 2011

.:: yang basic ::.

ape yang basic..? ape yg utama..?

jom kita tgk....

.

.

.

.

.

.

.

.

.


barang-barang untuk memasak,,dengan kata lain barang kering....

ye la,,pada aku ni semua utama,,, kalau tengah2 malam lapo,,da bole goreng telur, makan..tak pun buat jemput2,,,

tp ada gak yang utama aku tak beli,,,mcm minyak masak,,, ye la 2 bulan lepas aku da beli botol yg 5kg tu...biasa nya tahan 3 bulan.. 

ha,, tgk bawang,,sikit punyer banyak,,mcm nk wt kenduri sunatkan MRK lg je kan,,hihi... MRK yg suro beli... senang katanya...lgpn murah RM4.50 je,,kalau beli sikit2 rugi,,lgpn ari2 aku masak,,,bawang mesti ada..

kentang pun MRK suro beli mcm bawang gak,,,,tak mo la,,tak kn ari2 nk masak kentang,,, asam pedas kentang, kari kentang, sup kentang, lemak kentang,,,oohhh...tidak !!!

ni kira sikit aku soping brg dapur,,biasa byk siap dengan brang2 mandian dan cuci baju,,ye la, kali belanja kt @mart,,nek motor pulak tu... mana nk selit... 

biasa kitorg g tesco, arini MRK penat,,,ermmm,,tak pe la @mart pun @mart la... yg penting stok cukup smpi gaji bulan depan !!!

da da ~~

Rabu, 18 Mei 2011

.:: promotion mcChicken ::.

wahh,,,promotion..promotion !!! 
buy 1, get 1 FREE (belian ala carte sahaja)

bila...? 
18hb Mei 2011 (Rabu) dari jam 11am-12pm

kt mana..? 
McDonald semenanjung malaysia sahaja

bape RM..?
bayar RM6.15 dpt 2

ada syarat ke..? 
ada,,print kupon kt bawah ni dan baca syarat² nyer..


aku da berjaya dapat kn.. alhamdulillah tak ramai sangat orang yg Q,,,[sebab aku kuar awal dari waktu makan biasa..hikhik]

tp tak makan lg sebab nk makan dengan bersama-sama MRK..

da da ~~

.:: berpuasa lagi dan lagi ::.

agak lama la cerita ni,,kira sambungan dr entry berpuasa lagi aritu... hihi

nk share ape menu berbuka utk puasa hari khamis 2 minggu lepas,,,

jom kita tengok...

kopok lekor special dr mersing,,tQ to Dilla sebab beli kan masa outstation kt sana siang td...

 
sup fishball,,,


sayur kacang goreng,, ada hati + pedal ayam...


ikan kembung goreng...
 
dan sambal belacan...pedessss



banyak kan,, makan 2 org mcm makan utk berorang-orang,,hihihi... biasa la org puasa mmg cam ni,, nafsu makan kuat.. caner nk diet ni...cchhhoooyyyyyyy !!!

jemput la makan yek...
 
da da ~~

.:: siput sedut @ kg pasir ::.


penat dok google 'tempat makan best jb', 'makan jb' dan ape-ape yg berkaitan dengan makan dan jb... semua mcm tak best jek... lagi-lagi MRK seseme dan sakit tekak... dia nk makan yg sup-sup... ermmm, mcm tak sesuai je kan sup-sup ni time lunch...

siap je la dulu.. mana tau dlm kete dpt idea...mandi---manda bersama ~~

haaaa...kn betul,, masuk je kete, tetiba aku terfikir,,makan masakan ala-ala kg syok gak... jom makan kt kg pasir warung/kedai yg ada jual siput sedut tu...MRK mula-mula mcm tak nak...tp bila da tgk lauk-pauk,,, dia senyum jek... suke la tu...

warung/kedai yang sempoi ~~

lama tak makan binatang makanan ni...hihi... rasa nyer sejak kawin baru sekali aku masak... habis merayap siput-siput ni kt dapur time nk ketuk sikit biar masa sedut senang je... 

ahhh,,ckp byk buat ape,,,jom la makan..[walaupun terpaksa menunggu sebab tak de tempat duduk,,org ramai sungguh....]


tu diaaaaa,,,, MRK amik lauk sayur kacang goreng, ikan bawal masak sambal dengan siput sedut lemak cili api... siput tu last.. tgk tinggal sikit, aku mintak semua,,ingt sikit, byk rupe nyer,,,

aku pulak makan sayur sawi (btg putih) masak lemak dgn ikan pari bakar...perrgghhh,, terbaeeekk sangat ikan pari bakar ni,,, ikan baru, manis je rasa,,kena dgn sambal dia... mmg superb la !

mcm biasa la kan,,, mustahil bagi kami kalau makan tak abis... hihi

ok,,masa utk bayar... 

pandai² la korang nilai yek..

da da ~~


Isnin, 16 Mei 2011

.:: Selamat Hari Guru ::.



selamat hari guru utk semua cikgu² di dunia ini...terutama sekali utk cikgu² yang pernah mengajar aku dulu dari cikgu ngaji - cikgu tadika - cikgu sekolah rendah - cikgu sekolah menengah - pensyarah politeknik port dickson...dan cikgu² yang terlibat secara langsung @ tak langsung dalam proses pembelajaran dulu...

tanpa kamu semua mungkin aku tak kan berada di sini skrg...[opis], hahaha

tak lupe juga utk cikgu surjana, cikgu zalinah, cikgu sani, cikgu mimi..ada lg tak ea yg tertinggal..? hihi semoga sukses selalu...

dulu masa kecik cita² nk jadi cikgu tp skrg da penolong juruaudit pulak,,, insyaAllah aku akan jadi cikgu utk anak² aku nti..insyaAllah ~ amin ~

terima kasih cikgu !!

da da ~~

Ahad, 15 Mei 2011

.:: jom buat karipap ::.

huuuuuu...1st time ni nk mencuba buat karipap... ye la bosan takde benda nk buat malam semalam... nk tunggu AF9 baru kol 730 pm...

mula-mula google cara-cara buat doh nya,,cari yg paling simple.... tepung, minyak masak, air & garam... simple bukan.... fikir-fikir semua bahan-bahan ada....

ok pastu google pasal inti nya pulak,,keledek ada kentang ada sardin pun ada.... tp yg ada kt uma cuma kentang,,, ok,,kita buat inti kentang....

b4 that aku ada tanyer MRK, mana tau dia nk ajak keluar jalan-jalan cari makan di mlm minggu ni.. dia kata TIDAK ~  hampa tp suke sebab dapat aku buat hantu makcik karipap ..

aku buat 3 cawan tepung je dulu,,, testing

panas kan minyak masak dan simbah kt atas tepung

part ni aku suke,,, ramas-ramas tepung sampai peroi tepung tu...

agak-agak da peroi masukkan air...uli sampai jadi mcm ni... lepas tu rehat kn sebentar,,,,

ok,,,doh da siap dan sedang direhatkan.. turn buat inti pulak...

kentang da siap dipotong dadu tu aku rebus sekejap,,, dlm resepi suro rebus,,, i follow jek..

pastu sediakan bahan-bahan untuk menumis inti,,, sedikit lada kering (blender), bawang merah, bawang putih dan ikan bilis...tumis cam biasa dan dirasakan dgn garam, gula dan pak aji...

ni da nak siap,,tiba-tiba MRK ckp letak telur pun ok gak kan... baik Tuan

baik la,,semua bahan da siap utk dijadikan karipap... semua aku buat manual,,takde penggiling... pakai aje cawan kaca... asal bole leper kan...

mcm-mcm bentuk aku buat... petak ada, bujur ada, senget pun ada... hahaha,,, tangan tak de seni ! memalukan... hehehe

MRK ketawakan je tgk bentuk-bentuk karipap ni..

beno nya aku tak pandai nk claim karipap ni... da belajar da dulu tp tak masu,k hujung-hujung MRK sajes pakai garfu je,,, lagi senang...


jgn ketawa ea,,, sebelum goreng nmpk cantik la jugak kan... da goreng terpeleot-peleot jadinya... kalau mertua aku tgk ni kompem kena kutuk... hahaha,,,tak pe, praktis mek perpek....

yang ni versi petak,,,adduuhh,,,hodoh nya dia...

sebenarnya MRK tak kisah ape pun bentuk nya,,,suke je dia makan, cuma ada komen la dr MRK...ada masin sikit.... 

mungkin kt tepung kot...sebab masa panas kan minyak td aku ada masukkan majerin sikit,,, majerin kan masin, pastu aku letak garam,,,, ermmmm,,tak pe makan karipap ni dgn air kopi,,mesti tak rasa masin,,,hihihi

aku beri nama karipap ni dgn nama KARIPAP KASIH SAYANG ~~ poyo kan,,haha...

time tgh makan semalam, ada tnyer MRK ape yg dia suke makan utk minum petang,,,dia kata bubur pulut hitam... ermmmm,,bubur dalam tangan je,,, 

baik la,,esok cari santan dan pulut hitam je,,yg lain da ada.... 

tunggu entry seterusnya yek..

da da ~~


~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...