Sabtu, 30 April 2011

.:: ekor ape..??? ::.

ekor ape...? ape yg ada ekor..? teka-teka..1 2 3,,teeetttt...abis masa...jawapan ada kt bawah ni ! hihihi

biasa la hari jumaat mesti aku masak speSIAL sikit... sebab ada Maharaja Lawak... dan no diet utk MRK...tapi hari ni kawan-kawan MRK tak datang..mungkin diorg ada hal agaknya,,ermm,, tak pe la,,privacy byk sikit...huhu,,,just kidding guys..
 
jawapan nyer ----> sup ekor..1st time ni masak.. ntah jadi ntah tidak... CUBA JAYA ! dan 1st time g beli ekor kt pasar td,,hhhooiii,,, mahal gak la ekor ni kan...RM23/kilo...takde la daging sangat..tp nk makan punyer pasal, " ok bang, bagi setengah kilo..."

start masak kol 6 ptg siap semua kol 9.30 mlm...makkk aii,, lama nyer, ye la rebus ekor je da 2 jam lebih...yg lain sekelip mata jek...

ta da..... inila hasilnyer...
>
>

>

>

>

>

 >

 >



 adduuuhh,,penat aku setting nmpk ekor,,tp bila da snap tak nmpk pulak,,aaahhh...bio la..


 yg lain tu seperti nasi goreng, kangkung goreng belacan, telur dadar,,uuppsss, tak lupe buah betik sebagai pencuci mulut,,,mcm gOOd je kan,,ahakss

bismillah... tak sempat nk tggu maharaja lawak start kami da baham semua hidangan..lambat bebeno nk mula...huhu

so far MRk takde komen sgt pasal sup ekor cuma kurang empuk jek...ok sayang noted ! lain kali saya kasi empuk punyer...hihihi

da da ~~


Khamis, 28 April 2011

.:: ariani sales ::.

tak nak..tak nak soping tetiba terbaca pulak post mber kt fb ariani ada sales start 27 April - 2 Mei... less 45% - 60%...

tak bole jadi ni..nk kena buat siasatan lanjut..ada 6 hari je ni,,,hihihi

siasat punyer siasat mmg sah ariani ada sales..tp utk member kad sahaja...wa la neyyy...


tgk banner da naik tinggi,,harga yg tinggi mesti akan turun... jom kita terjah ke dalam...huhu

tak sempat nk snap pic kt dalam sebab bz memilih warne...

mula² nk beli 1 helai tp bila staff ariani ckp beli 5 helai less dr 40% menjadi 45%, ermmm,,alang² da murah baik aku beli 5....$$$ terbang melayang-layang ~~ T_T..

ini la hasil dari $$ ku yang melayang-layang tadi...
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.



aku amik kaler basic dulu..ceh dulu,,nmpk mcm nk pegi lg jek...weeekkk...

konon sedey,,tp suke..hihihi...dalam byk² tu 9byk ke) termasuk sekali tudung utk baju raya yg mulia...ce teka ce teka mana 1...huhu,,ntah² semua yg di atas ~~

utk adik ku dan kakak ipar ku mimie yana, bila korang nk g ariani,,,kalau nk g saya nk follow bole..???kekeke

ape² pun i like ariani...

da da ~~

Rabu, 27 April 2011

.:: Nasi Arab @ Restoran Saba', Cyberjaya ::.

makan, makan dan makan... bila lapar kita makan la kan... tp kali ni makan bukan sebab lapar tp pakcik MRK rekemen...penah dgr masa dok putrajaya dulu tp tak berkesempatan nk pegi... 

nway, time ni cuti new year 2011... lepas lepak dgn family @ mid valley, kitorg pn bawak haluan sendiri... lepak KL area² Jalan TAR..jenuh mencari hotel tp semua full..sib baik ada kalau tak tido jambatan la kami,,huhu

ok,, dipendekkan cerita pakcik MRK ni keje @ astro @ cyberjaya tu,, kebetulan dia col & ajak lunch sama²..cepat² kami check out tp sempat lg kami sarapan..huuuu,,lapo tu...

aku roti telur 1, MRK roti kosong 2
standby...
ready to go
oh ye,,masa tu kereta kitorg simpan,, da lama tak riding sama², mcm zaman muda belia dulu,,smpi ke LUMUT kami.. tp masa tu superbike 750cc, syok la sikit, badan pun kecik molek lg,,berdesup je pegi,,kali ni 250cc je, badan masing² da membabat...so, faham² la yek...

sempat tu aku snap walauapun tgh corner..ahakss
ok,,sampai sudah @ cyberjaya..parking motor kami pegi naik jeep pak Ude...jom..


nama restoran yg simple..jom masuk..


order plzzz
the menu
 ermmm,,,da sampai da order kami...ait..simple nyer menu,,nasi byk...lauk mcm sikit,,berbungkus pulak tu...


 sekali dibuka,,,ha,,amik ko,,ho liau...seketul kambing kuar..hihi..aku order Lamb Hanith (berbungkus), MRK dgn pak Ude order Lamb Kabsah (timbus)...nasi nya panjang² sungguh...rasanyer mmg superb ! nyum..nyum..

jemput makan...


 

suke buat muka tau...nyampah !
 erkk,,alhamdulillah,,habis licin...nmpk je licin pinggan kami tp sebenarnya tidak..separoh nasi aku dgn MRK bg kt pak Ude..tak larat nk abis kan,,terlalu banyak..


yg aku pegang tu free tau.. bole amik byk mana kita suke..
da makan bayar,,nk lari tak bole sebab tak larat perut peno ~~

sebelum balik sempat gak pose depan restoran..bukti yg kami da penah makan sini,,nk tunjuk org kg hihi...

dan kami pun meneruskan perjalanan utk pulang ke jb...vvroommmm ~~


da da ~~

Isnin, 25 April 2011

.:: pengat pisang bersagu ::.

hari ahad yang agak panas... memang best kalau basuh kain pastu sidai,,baju cepat kering,,rangup pulak tu... sabtu tak basuh sebab rajin malas,, hihi... yg tak basuh 2 bakul yg tak lipat 1 longgok..best kan dgr...

ok..ok...tgk title entry,,mcm good jek kan,,, sabtu semalam acik depan uma ni bagi pisang,,ntah pisang ape ntah,,org bagi aku amik.. tak tau nk buat ape,,try la buat pengat,, abis aku google resepi malam semalam.. tgk semua lebih kurang sama bahan-bahan nyer :-

pisang
santan
gula melaka
biji sagu
daun pandan
garam sikit

semua bahan-bahan ni aku agak2 jek..agak² kurang tambah,,hihi,,tapi bahan² ni lebih kurang sama dengan serawa durian...






 senang je,,campur semua bahan..masak dengan api yang perlahan...jangan lupe kacau...agak² da mendidih tutup api,,sedia utk di makan..


jemput makan semua..nyumm..nyumm..

da da ~~

Sabtu, 23 April 2011

.:: maharaja lawak ::.

ermmm,,skrg ni aku dgn MRK tgk anto tgk maharaja lawak..mungkin bukan kitorg jek...korang-korang pun kan... kalau da raja lawak kami layan,,ni kn pulak maharaja nya..rugi tak layan beb,,,rugi la,,,eee,,,mmg rugi,,hihihi

tp,,sape takde astro Mustika,,tak bole tgk live ML ni...so kena la masuk dgn harga RM12.95/sebulan,,mcm korang semua tau,,kt youtube pn da bole tgk kan,,tp feel nyer lain tgk live dgn tgk record..

tp bukn setakat tgk ML je,,byk lg citer-citer kelakar yg lain...yg paling ktorg suke pi mai pi mai tang tu... sape pelakon-pelakon nyer..?? budin, pak ude, pak busu, mak ngah, lucy, ana, wan ismail golok, man over, mat, ravi..rasanyer semua aku da sebut,,, pelakon-pelakon yg hebat dan best..

hihi,,mana kawan2 yg tak de astro mustika, aku racun diorg suro langgan...berjaya ~~ bole mintak komisen dgn astro kan,,,sebab 3 org masuk mustika,,hihihi
eh,,melalut pulak,,kembali ke ML.. siapa peserta-peserta nya..?? mestila yg hebat-hebat belaka..




setakat ni yang bertakhta di hati aku adalah JOZAN, NABIL, SEPAH.. setakat da minggu ke-4 ni, aku suke minggu ke-3,,muzikal... mmg tak bole blah punyer diorg punyer show..tgk byk kali pn tak jemu..

buat masa ni kumpulan WAI, XN3, R2 dgn ALEX da tersingkir...minggu depan tak tau sape punyer turn pulak,,,
dan setiap jumaat kengkawan MRK akan dtg uma layan ML ni,,, kebetulan diorg dtg minggu lepas aku masak sup gear box... semalam aku buat serawa durian dgn pisang goreng,,, syok gak makan sambil layan ML,,tak sedap pun jadi sedap...hihihi


ape pun, pastikan jumaat anda semua ceria bersama maharaja lawak yek...

da da ~~

Jumaat, 22 April 2011

.:: farewell my boss (2) ::.

eh, ada sambungan pulak eak entry ni... ye la aritu seksyen, kali ni jabatan pulak...tapi sebelum farewell ada majlis tahlil sikit sbb ada staff yg ayah nyer meninggal dunia ari selasa lepas...al-Fatihah..

bagus kan,,semua kami raikan,,,baik berita duka mahupun gembira... semua atas kuasa Allah...

ok, majlis mula agak lambat sebab tak nk ganggu waktu kerja,,,keje ke..?? hikhik..majlis tahlil kol 4 ptg,,majlis perpisahan En Fadh kol 430 ptg, tp biasa la janji melayu kan...mesti ada tergelincir sikit,,huhu

collect duit utk hadiah dan makan,,,
 ucapan dari org² besar Audit..


lepas da berucap ada acara penyampian cenderahati dr seksyen lain...wah syok nyer dpt byk hadiah,,,rasa mcm nk mintak tukar la,,tp g mana..??

da, da jom g makan..da petang sangat da ni,,nk sampai uma kol bape...ape lg,,serang !!!


menu petang ni air teh O, laksa johor, rojak dan pencuci mulut buah tembikai,,,,nyum..nyum..semua ckp rojak sedap,,betul,,sekali rasa mesti nk tambah,,terbaeekkk ~~ tambah, tambah, tapau,,eh salah,,tambah..

da siap makan semua, acara kemas² pulak,, jom !




tgk,,habis semua jualan kami,,,hahahahaha,,habis di tapau,,,

lepas ni tak tau turn sape pulak yg dpt tukar @ naik pangkat @ pencen..

gembira dalam duka,,,

da da ~~

.:: farewell my boss (1) ::.

ha,,,akhir nyer dpt gak my boss yang diberi nama MUHAMMAD FADH pindah...tu la Jabatan Audit,,,kalau pegawai/staff nk pindah my BIG² boss (Tan Sri) mesti approve punyer,,ye la utk keselesaan bekerja...mcam i dulu la,,hikhik

tp big boss Audit Johor mintak dia extend seminggu utk setel kan kerja² dlm tangan...so last day dia 22 April 2011... 


nway, bos i ni PATI = penjawat awam tanpa isteri,,hikhik...wife dia kt tangkak, pensyarah kolej komuniti,,nk tukar jb, kos yg dia ajar tu takde kt sini...last² my boss mintak tukar Melaka...

biasa la kalau ada pegawai/staff yg nk bertukar ke, pencen ke mesti ada majlis,,baik dr jabatan mahupun seksyen... jadi utk seksyen kami, kitorg g makan² kt sedap corner kotaraya..bajet nk jauh sikit tp hujan pulak...


selak, selak dan selak,,,
air limau suam yg masam...nggeee
 time tu kitaorg order asam pedas ikan ape tah,,lupe,,,sayur, udang sambal dengan sup...so far ok gak la makan kt sedap corner ni... lain kali bole makan lg...so, time makan ni la berbual kosong dgn boss.. nmpk keceriaan terpancor kt muka dia,, ye la ape² pun family 1st...


  

 
mmg sedap...
utk En Fadh, semoga sukses bila berada di tempat kerja yang baru bersama² environment dan kawan² baru...terutama sekali dapat bersatu kembali bersama isteri dan anak²...
 terima kasih di atas semua tunjuk ajar dalam kerja dan i'm hepi working wif u..

jmpe anda di puncak kejayaan..

ewah,,,

ok,,,makan da, borak pun da dan masa rehat pun da abis,,jom balik opis sambung kerja,,,

keje..??? ada keje ke..?? hikhik

da da ~~ 

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...